Projelerimiz

Bilgisayarla Görünürlük Kazanma Projesi

Görme engellilerin istihdam koşullarının geliştirilmesi, gelir elde edebilecek meslek sahibi olmaları ve istihdama erişimleri önünde iki temel engel bulunmaktadır. Bunlar şehir içinde iş yerlerine erişim ve ofis içi hareket ile ilgili kısıtlar ve sınıf ortamında eğitime erişimdir. Görme engellilerin bağımsız hareket konusunda Türkiye genelinde eğitim olanaklarının sınırlı olmasının yanı sıra, eğitim alacakları ortamlarda karşılıklı iletişimin daha rahat sağlanabilmesi için sınıftaki öğrenci sayısının sınırlandırılması gereklidir.

Dolayısıyla, temel eğitim sürecini tamamlamış olan görme engellilerin bağımsız sürdürebilecekleri bir işe sahip olabilmeleri için teknolojik gelişmelerden istifade edilerek IPA Bölgesel Gelişme Programı Öncelik 1.2: Gençlerin İstihdamı Programı kapsamındaki illerde yaşayan görme engellilere mesleki eğitim fırsatı sunulması planlanmıştır.

Bu süreçte proje kapsamında görme engelli gençlere yönelik olarak hazırlanacak uzaktan öğrenme programı ile bilgisayar programcılığı sertifika programı düzenlenmesi ve bu proje ile program illerinde yaşayan 24 görme engelliye evlerinden sürdürebilecekleri bir meslek kazandırılması hedeflenmiştir.

Proje Amaçları

Projenin temel amaçları şunlardır:

  • Uzaktan öğrenme (e-learning) programlarının görme engellilere uyumlu hale getirilmesi ile görme engellilere meslek edindirmeyi hedefleyen bir Temel Bilgisayar Okur Yazarlığı ve İnternet Girişimciliği Sertifika Programı oluşturmak.
  • Geliştirilecek eğitim programı aracılığıyla program bölgesinde yer alan, en az orta öğretim mezunu, 15-29 yaş arası 24 görme engelliye üç grup halinde eğitim programı sunmak.
  • Eğitim programını tamamlayan görme engellileri bireysel veya grup halinde çalışarak ortalama yaşam standartlarını bağımsız olarak sağlayabilecekleri bir gelir elde edebilecek şekilde istihdama erişimlerini desteklemek amacıyla işveren temsilcileri ile bir araya getirmek.

Hedef Grup

Program bölgesinde yer alan, en az orta öğretim mezunu, temel bilgisayar bilgisine sahip, 15-29 yaş arası 24 görme engelli genç.

Proje Faaliyetleri

Program Değerlendirme ve Eğitim Programı Oluşturulması

Etkin bir eğitim programı oluşturmak için üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarında sunulan benzer programların içeriklerinin incelenmiş, bu programların Avrupa Birliği düzeyinde sunulan programlarla karşılaştırılmıştır. Bu süreçte ayrıca, bilgisayarla uzaktan eğitim programlarına adaptasyonu ile ilgili araştırma çalışmaları tamamlanmıştır.

Uzaktan Eğitim Sistemi’nin Görme Engellilerin Kullanımına Uyumlu Hale Getirilmesi

Kullanılacak olan elektronik platformun görme engelli uyumlu bilgisayar programlarına uyumlu hale getirilmesi ve programın hem canlı kullanımı hem de öğrencilerin eğitmen ve program yöneticilerine erişimine olanak sağlayacak düzenleme ve geliştirmeler yapılmıştır.

Eğitmenlerin Belirlenmesi ve Eğitim Programının Görme Engellilere Uygun Hale Getirilmesi

Proje kapsamında eğitim sürecine geçilmeden önce elektronik platform üzerinden eğitim verecek eğitmenlerin görme engellilerle birebir ve elektronik platformda iletişim hususunda eğitimleri tamamlanmıştır.

Eğitim Programının Duyurulması

Eğitim programı bölgedeki görme engellilerin katılımını teşvik edecek şekilde, bölgedeki STKların işbirliği ile farklı platformlarda duyurulmuştur.

Öğrencilerin Seçimi

Başvuruda bulunan görme engelliler arasından eğitim programı için yeterli özelliklere sahip olan görme engelliler belirlenerek öğrencilere programla ilgili oryantasyon eğitimleri verilmiştir.

Eğitim Programının Uygulanması

Sertifika programı tüm paydaşların kontrol ve idaresi altında üç kur halinde 8’er kişilik gruplara uygulanmıştır.

Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Eğitim programını başarıyla tamamlayan adayların belirlenmesi ve kendileriyle çalışma ve iş edinme koşulları üzerinde görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Öğrencilerin Bilişim Sektöründen Firmalarıyla Buluşturulması

Eğitim programını başarıyla tamamlayan katılımcılar ile bölgede faaliyet gösteren bilişim firmalarının temsilcilerinin bir araya getirileceği ve katılımcıların iş edinme veya iş kurma olanaklarının değerlendirileceği bir toplantı düzenlenmiş, bu toplantıda başarılı katılımcılara sertifikaları verilmiş ve eğitim programının başarı ve tekrarlanabilirlik düzeyi değerlendirilmiştir.

© 2024 - Altı Nokta Körler Vakfı - Her hakkı saklıdır. Bu sitede yayınlanan ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, hiçbir şekilde kullanılamaz, izinsiz kopyalanamaz.
Yazılım : Özcan Teknoloji Yazılım Ltd. Şti.