Hizmetlerimiz

Bireysel Yönelim ve Bağımsız Hareket Eğitimi

Yönelim ve Bağımsız Hareket Eğitimi Nedir?

Yönelim ve bağımsız hareket, kısaca kişinin iç ve dış mekanlarda güvenli ve bağımsız hareket edebilmesini sağlayan teknikler bütününe verilen addır.

Bağımsız hareketin temel aracı olan beyaz baston, hem görme engelli bireylerin vücutlarını koruyan hem de güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlayan tıbbi bir araçtır.    

Kişinin beyaz baston kullanırken, baston aracılığıyla algıladığı ve kaçındığı engeller dışında, istediği noktaya ulaşmak için kullanması gereken veriler bütünü ise yönelim teknikleri ile kişiye kazandırılmaktadır. Örneğin ulaşılmak istenen yere giden yolda bulunan fırından gelen kokular, çocuk parkından gelen sesler, görme engelli bireye yönelim açısından önemli ölçüde ipucu sağlamaktadır.   

Eğitim Kimin İçindir?

Görme yetisini, çeşitli nedenlerle, tamamen veya kısmen kaybetmiş kişiler içindir.

Eğitimin Hedefi Nedir?

Temel hedef, bireyin beyaz baston kullanarak belli bir mesafeyi kendisine uygun bir hızda ve kendisini herhangi bir şekilde tehlikeye atmadan kat etmesini sağlamaktır.

Kazanılan bağımsızlık, bireylerin özgüvenini, sosyal uyumlarını, mesleki olanaklarını ve yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Eğitimin Yöntemi Nedir?

Yönelim ve bağımsız hareket eğitimi, görme engelli bireyin evinde verilebildiği gibi okul, işyeri vb. kişinin bulunduğu farklı mekanlarda da verilebilmektedir. Eğitimlerin bireysel olarak özel ders kapsamında verilmesi; bireyin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilmek, eğitim programını kişiye göre düzenleyebilmek ve uygun zamanda bireye geribildirim verebilmek açısından çok önemlidir. Bu kapsamda, eğitim içerikleri, eğitimin süresi ve eğitim sürecindeki düzenlemeler bireyin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenir.          

Eğitim Süresi Nasıl Belirlenir? 

Yönelim ve bağımsız hareket eğitimi için gereken süre; görüş kaybının başladığı zamana, görme engelli bireylerin yaşına, görme engelinin derecesine, bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişimlerine göre değişiklik göstermektedir. 

Beyaz baston kullanarak güvenli ve tek başına hareket etmek için altı temel alanda çalışılmaktadır:

1- Beyaz baston kullanmak için temel teknikler ve temel yönelim yöntemleri: Görme dışındaki diğer duyuların algılanması, rehbersiz hareketler, gören rehber eşliğinde yürüme teknikleri, bastonu tanıma ve baston tutuş tekniklerini içermektedir.

2- Bina içinde baston kullanma teknikleri: Bina içinde koridorda yürüme, bastonla merdiven inme, bastonla merdiven çıkma, bastonla asansörü kullanma tekniklerini içermektedir.

3- Bina dışında baston kullanma teknikleri: Bastonla hareket etme, binanın sokaktaki konumunu kavrama, binanın çevresini tanıma, kılavuz yolu veya kaldırım kenarını takip etme tekniklerini içermektedir.

4- Bastonla trafiğe çıkma teknikleri: Merkezi bölgelerde baston kullanma, trafik ışıklarında karşıdan karşıya geçme, yaya geçidini kullanma, yaya geçidinin olmadığı yerlerde karşıdan karşıya geçme, kavşakta karşıdan karşıya geçme tekniklerini içermektedir.

5- Alışveriş bölgelerinde ve şehir merkezinde baston kullanma teknikleri: Alışveriş yerlerini bulma, alışveriş yerlerinin içinde baston kullanma, sakin sokaklarda veya büyük meydanlarda yönelim ve baston kullanma tekniklerini içermektedir.

6- Toplu taşıma araçlarını kullanma teknikleri: Farklı toplu taşıma araçlarının bulunduğu durak veya istasyonlarda yönelim ve baston kullanarak toplu taşıma araçlarından inip, binme, toplu taşıma araçlarının içinde baston kullanma tekniklerini içermektedir.

 

© 2024 - Altı Nokta Körler Vakfı - Her hakkı saklıdır. Bu sitede yayınlanan ses, görüntü, yazı içeren bilgi ve belge, hiçbir şekilde kullanılamaz, izinsiz kopyalanamaz.
Yazılım : Özcan Teknoloji Yazılım Ltd. Şti.